Çok yakında en güncel haliyle...

Pazarlık Yapmanın 7 Altın Kuralı

Yazar: Admin  |   Yorum Yok

1- İlgi duyduğunuz ürünü satıcıya belli etmeyin. “Bunu kesin almam lazım” derseniz, dakika bir gol bir olmuş olur yenilirsiniz! Pazarlık yaparken bir şeyi umursadığınız anlaşılırsa, kozlar karşı tarafın eline geçer! Mağazaya girin ve ilginizi çekmeyen ürünlerle ilgileniyormuş gibi yapıp, fiyatlarını sorun. Bir süre sonra çaktırmadan asıl ilgilendiğiniz ürünü sorun! Mağaza sahibi aşık olduğunuz ürünü kesinlikle bilmemeli! Bilirse, aşkınız size pahalıya patlayabilir! Zaten sevgiyi içinde tutmasını bilmemek aşkı da öldürmez mi biraz? Herkesin bildiği ne kadar aşktır?

2- Mağazaya gitmeden önce araştırma yapın. Benzer ürünlerin fiyatlarını öğrenin ve mağaza sahibine daha düşük fiyata bulduğunuzu söyleyin. Ya da uzaktaki bir yere ucuz ürün için gitmek istemiyorsanız, muhitinizdeki bir yere gidip daha ucuzunu bulduğunuzu ama oraya kadar gitmek istemediğinizi söyleyip indirim yapıp yapamayacaklarını sorun.

pazarlık nasıl yapılır

3- Pazarlık için doğru zamanı seçin. Günün ilk saatleri veya akşamın geç vakitlerinde satıcıların sizinle ilgilenmek için daha fazla zamanları olur. Bazen de ayın otuzunda ya da onbeşinde doldurmaları gereken satış kotaları olur. Bir mağazaya girmeden önce bu tarihleri bilirseniz madeni buldunuz demektir. Sezon sonlarını da kaçırmayın. Çok rahat pazarlık yapabilirsiniz sezon sonlarında! Tatil sezonunda pazarlık yapamazsınız. Yılbaşı tatilinden önce oyuncak pazarlığına girmeyin! Sevgililer Günü öncesinde indirimli gül almak gibidir! Sevgililer Günü geçince aynı gülleri onda bir fiyatına alabilirsiniz!

4- Önce elemanla sonra müdürüyle pazarlık edin. Satış elemanlarının fiyatta ufak indirimler yapma yetkileri vardır genellikle. İndirim alamıyorsanız -kuralları biraz esnetme yetkisine sahip- müdürüyle görüşün ve şuna benzer bir soru sorun ona “Bu üründe biraz indirim yapabilir misiniz acaba?”

5- Reddedemeyecekleri bir teklifte bulunun. Satıcının işyükünü azaltan teklifler hoşuna gidecektir. “Nakit ödersem daha düşük bir fiyat olabilir mi” şeklinde bir soru sorun. Fiyat düşmüyorsa indirmenin başka bir yolunu bulun. KDV’yi satıcıya yıkmaya çalışın mesela. Modeli geçmiş, seri sonu, üretimi artık yapılmayan ürünlerle bir sorununuz yoksa, bunlar size epey ucuza gelebilir. Ufak hasarlı ya da defolu ürünlerde de güzel indirimler alabilirsiniz. Adet arttıkça indirim miktarını da artırabilirsiniz tabi. Unutmayın, hizmet alırken indirim yaptırmak daha da kolaydır.

6- Pazarlığı kişiselleştirmeyin. Her iki taraf için de yararlı karşılıklı bir pazarlık olacağını hissetmeli satıcı. Bazıları pazarlık yapmayı üstünlük sağlamak olarak düşünür ama bu sizi bir yere götürmez. Hafif, basit ve esprili olun. Acı-tatlı yöntemini kullanın, şöyle bir sorun mesela: Çok seyahat eden ve Mersinli olan biri için daha uygun bir oda fiyatı verebilir misiniz? Sessizliğin sesinden yararlanın. Pazarlıkta kördüğüm olduysa, biraz sessiz kalın. Karşı taraf rahatsız edici bu sessizliğin sonunda bazı tavizler verebilir.

7- Mağazadan alışveriş yapmadan ayrılın ama irtibat bilgilerinizi bırakın. Ne zaman tutup ne zaman bırakacağınızı bilin. Mağazadan ne zaman ayrılacağınızı bilin. Üste çıkamayacağınızı anlarsanız ayaklarınızın gücünü kullanın. Ama dostane bir hoşçakal demeden ayrılmayın oradan. “Yardım ettiğiniz için teşekkür ederim. Üzgünüm fiyatta anlaşamadık.” deyin. Ama burada kalmasın. Telefonunuzu bırakın iş yerine. İndirim yapabilirlerse dönersiniz. Nakliyesi, ambalajı ve depolaması zor olan ürünlerde size dönme ihtimalleri fazladır. Özellikle sokak satıcıları ürünleri tekrar geri taşıma derdinden kurtulmak için sizi geri arayacaklardır. Kurban Bayramının üçüncü günü kurban almak gibi bir şeydir bu! Kimse sığırları köyüne kadar kamyonla geri taşımak istemez!


Aramalar: pazarlık nasıl yapılır,pazarlık yapmak,pazarlık,pazarlık yapmak nasıl

Yazar Hakkında

Kırklareli Anadolu Teknik Lisesi mezunu,Bilgisayar ve Web Programcısı.TOFAŞ hastası ve Ustası :)

Destek Ol

URL Adresi :
Forumda Paylaş :
HTML Kodu :

Benzer Yazılar

    gelecek

0 yorum:

reklam ver
Copyright © 2013 Yüksel Gümüş
gelcek
back to top